Bulutların üzerinde bir işletim sistemi: Windows Server 2012

Server 2012; lansmanının tamamlanmasıyla Türkiye’de de kullanıma sunuldu. Daha lansman aşamasında kendisini Bulut İşletim Sistemi olarak tanımlayan Server 2012 iddia ettiği gibi Bulut Bilişim’in olanaklarından fayda sağlamayı amaçlayan kurumlar için ideal bir altyapı sunuyor.
Türkiye’de internet altyapısının yetersizliğinden ve kalitesinden dolayı henüz Bulut Bilişim’in geleceğini net olarak öngöremesem de, bu konsept altında sunulan servislerin kesinlikle hayatımızı kolaylaştıracağına ve daha mobil olacağımıza yönelik inancımı her zaman koruyorum.

Burada muhalefet ettiğim tek nokta, sektördeki insan kaynağı ile ilgili. Bu konuda bir kaç yazı da yazmıştım.

İlk defa kendini Bulut’a yönelik tasarladığını iddia eden bir işletim sistemi ile karşı karşıyayız. Bu anlamda Server 2012 işletim sistemi gerek Türkiye’de gerekse dünyada yüksek oranda indirme rakamlarına ulaştı. Ve hala bir çok sistem yöneticisinin ilgisini cezbediyor.

Tabii zamanla bir çok servisi uygulamaya alınacak ve bu servisler hakkında konuşacağız ama microsoft’un ön plana çıkardığı servisler şöyle ;

  • Hyper-V: Hyper-V’nin bu yeni sürümle beraber bulut ölçeğine kavuşmasıyla, artık sanallaştırılamayacak herhangi bir uygulama ve iş yükü kalmıyor. Mesela, tüm SQL veritabanlarının %99’u Windows Server ile kolaylıkla sanallaştırılabiliyor. Yeni Hyper-V, 64 sanal işlemci ve sanal makine başına 1TB bellek desteği ile dünya üzerindeki tüm sanal makineleri destekleyebiliyor.
  • Ağ Sanallaştırması: Ağ Sanallaştırması ile kurumlar, paylaşılan ağ altyapısı üzerinde farklı iş gruplarını, müşterilerini veya farklı iş yüklerini birbirlerinden izole ederek çoklu kullanıcılı (multi-tenant) yapılar için yazılım tabanlı ağ altyapısı sunabilecekler.
  • Depolama Alanları: Endüstri standardı donanımlar üzerinde yüksek süreklilik sunan depolama havuzları oluşturmak artık Depolama Alanları ile mümkün. Benzer bir şekilde sunucu kümelerini yama veya bakım zamanlarında bile sürekli erişilebilir kılmak mümkün.
  • Powershell: Bulut ölçeğinde sunucu yönetimi için, 2400’ün üzerinde cmdlet ile en yüksek seviyede otomasyon ve manuel operasyonların kaldırılması artık tamamıyla mümkün

    Özellikle microsoft bu işletim sistemi ile sanallaştırmaya ciddi bir öncelik ve değer vermiş görünüyor. Zamanla 2012’i daha fazla inceleyip tüm servisler hakkında detaylı incelemelerde bulunacağım. İzlemede kalın:)

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

tr_TRTurkish