Tüm Yönleriyle Bulut Geçişi

Buluta geçiş, verilerin, uygulamaların veya diğer iş uygulamalarının bir şirketin şirket içi ortamından buluta taşınması sürecidir. Çoğu şirket buluta geçişin zorlu ve karmaşık olabileceğini düşünür, bu nedenle geçişi istemez. Buluta geçişin karmaşıklığı, her projede desteklenen kaynak sayısına bağlıdır. Bulut bilişimin avantajları düşünüldüğünde, karmaşıklığı ve zorlukları tolere edilebilir.

Bu makalede, şirketler için buluta geçişin faydalarını, zorluklarını ve önemli adımlarını açıklamaya çalışacağım. Bu makale, buluta geçişinize rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

Faydalar?

Neden şirket içi ortamımız yerine buluta ihtiyaç duyuyoruz? Bu soruyu yanıtlamak için, şirketlerin kaynaklarını buluta taşımasının bazı faydalarını listeledim:

Maliyet: Buluta geçerek BT süreçlerini iyileştirirken, operasyonel maliyetleri azaltabilirsiniz. Bulut sağlayıcıları, şirketlerin maliyetli veri merkezlerini sürdürmelerine gerek kalmaması için “kullandığın kadar öde” stratejisine sahiptir. Bu nedenle gereksiz yatırım maliyetlerine girmeden ya da geçici süre barındırılacak hizmetler için ek bir yatırım maliyetine girmeniz gerekmez.

Performans: Bulut sağlayıcıları dünya çapında, birinci sınıf ağ tesisleri, depolama hizmetleri, veritabanları, sunucular vb. işletmektedir. Şirket içi yapınızda, performansın her adımını düşünmeniz gerekir. Bulutta, bulut sağlayıcılarının performans optimizasyonuyla ilgili birçok hizmeti vardır, bir performans spesifikasyonu oluşturmanıza gerek yoktur, tek yapmanız gereken bunları kullanarak altyapınızın performansını artırmaktır.

Ölçeklenebilirlik: Buluta geçiş, şirketinizin sistem gereksinimlerine göre büyüme veya küçülme yeteneğine sahip olması anlamına gelir.

İzleme: Bulut sağlayıcıları AWS CloudWatch, AWS X-Ray, Azure Monitor, Workspace Status gibi izleme hizmetleri sunar. Bunlarla, bir hizmet veya sunucuda potansiyel sorunlar olduğunda veya bir kesinti yaşandığında bilgilendirilirsiniz. Bu izleme araçları, hizmetlerinizin durumunu kendi başınıza izlemek yerine size zaman kazandırabilir.

Yedekleme, kurtarma ve yük devretme: Çoğu bulut sağlayıcısı, yerleşik, tek tıklamayla yedekleme ve kurtarma özellikleri sunarak iş sürekliliğini artırmaya yardımcı olur. Bazı sağlayıcılar yedekleri farklı coğrafi bölgelerde depolama olanağı da sunar.

Güvenlik: Güvenlik hizmetlerini doğru şekilde kullanabilirseniz, bulut sağlayıcıları şirket içi veri merkezlerinden daha güvenli olabilir. Bulut sağlayıcıları log kaydı, izleme, tehdit istihbaratı, güvenlik açığı yönetimi gibi birçok güvenlik özelliği sunar. Bulut sağlayıcılar “bulutun güvenliğinden” sorumluyken, müşteriler “buluttaki güvenlikten” sorumludur.

Global ya da yerel birçok bulut servis sağlayıcısı ISO27001, PCI-DSS, AICPA/SOC ve HIPAA’ya sahiptir. Bu, şirketinizin belirli uyumluluk gereksinimleri veya endişeleri varsa, verilerinizin bulutta güvende olduğunu bildiğiniz anlamına gelir. Verileri hala şirket içi ortamınızda depolamakta ısrar ediyorsanız, tüm güvenlik özellikleri sizin sorumluluğunuzdadır.

Zorluklar?

Bulut geçişleri, bazı senaryolarda zorlu ve riskli de olabilir. Aşağıda, buluta geçiş sürecine başlamadan önce düşünmeniz gereken zorlukları listelemek istedim:

İnsan unsuru: Buluta geçiş başarılı olduğunda, genellikle en büyük zorluk bulut sistemlerini kullanacak olan insanlardır. Şirket içi ortamlara aşina olan sistem mühendisleri, sistem yöneticileri değişime direnme eğilimindedir. Başlıca zorluklardan biri, etkili bir geçişi yönetecek becerilere sahip kişileri bulmak ve eğitmektir. Bu noktada ekip eğitimi, bulut teknolojisi farkındalığı, buluta alışmak için önemlidir.

Plan eksikliği: Buluta geçiş planı, buluta geçişin en önemli unsurlarından biridir. Şirketlerin ihtiyaç duyulan tüm adımları planlaması, önceliklendirmesi ve düşünmesi gerekir. Eğer iyi bir plan yoksa, buluta geçiş sancılı olacaktır.

Maliyet yönetimi: Maliyet, buluta geçiş için bir avantaj veya zorluk olabilir. Bulut sağlayıcıları çoğu şirket için yeni olduğundan, planlanan bütçenin aşılması sık karşılaşılan senaryolardan biridir. Bunları önlemek için bulut sağlayıcıları bazı maliyet yönetimi, uyarı ve bildirim hizmetleri sunar. Buluta geçmeyi planlayan her şirket bunları kullanmalıdır.

Doğru hizmeti seçme: AWS, Azure ve Google veya diğer bulut sağlayıcılar çok sayıda farklı hizmet ve kullanım alanı sunuyor. Buluttaki her hizmet, iş gereksinimlerimizle uyumlu olmayabilir. Dahası, maliyeti artıran, güvenlikten yoksun ve yanlış mimari tasarımlara sahip çözümler seçebiliriz. Bunları önlemek için bulut hizmet sağlayıcılarına veya bulut hizmet danışmanlarına danışmalı ve mevcut sistemlerimizi değerlendirmelerini sağlamalısınız.

Veri güvenliği ve gizliliği: Her şirketin sisteminde hassas, kişisel veriler bulunur. Şirketler buluta geçerken şirket içinde olduğu gibi veri sızıntılarını ve kayıplarını önlemek ister. Bildiğiniz gibi, bulut sağlayıcıları, altyapının güvenliğini sağlama sorumluluğunu üstlendikleri ve müşterinin veri, iş yüklerinin güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğu prensibine dayanan bir veri güvenliği modeli kullanır. Dolayısıyla, bulut sağlayıcı güvenlik hizmetleri sunsa da, bunları doğru şekilde yapılandırmak sizin sorumluluğumuzdadır. Ayrıca, geçiş sürecinin bazı güvenlik riskleri vardır. Büyük hacimli hassas verilerin aktarılması ve farklı ortamlardaki uygulamalar için erişim kontrollerinin yapılandırılması zor olabilir. Şirketler buluta geçiş için doğru erişim kontrol mekanizmasını tasarlamalıdır. Bu nedenle mutlaka danışman desteği almanız önemlidir.

Bulut Geçiş Aşamaları :

Buluta geçiş sürecinde yardımcı olabilecek bazı sorular hazırladım. Bunları sadece bir başlangıç noktası olarak kabul edebilirsiniz, mimarinizin karmaşıklığına bağlı olarak bu sorular artırılabilir:

Değerlendirme:

Şirket içi ortamda yazılım mimariniz nedir?

Günlük/haftalık/aylık maliyetleriniz nelerdir?

Şirketiniz için güvenlik gereksinimleri nelerdir?

Buluta geçişin en önemli faydaları nelerdir?

Geçiş riskleri nelerdir?

Plan:

Geçiş planı adımlarınız ayrıntılı olarak nelerdir?

Ortamınız için en uygun bulut hizmetleri hangileridir?

Tahmini maliyet ve geçiş takvimi nedir?

Geçişi simüle edecek misiniz? Adımlar nelerdir?

Geçiş simülasyonunun en zor kısımları nelerdir? Bunları çözmek için ne gibi seçeneklerimiz var?

Çalıştırma :

Uygulamalarınızı başarıyla taşıyor musunuz?

Veritabanınızı başarıyla taşıyor musunuz?

Buluta geçiş süreciniz için CI/CD pipeline var mı?

Yeni bulut ortamınız için tüm işlevleri ve uygulamaları test ediyor musunuz?

Mühendisleriniz bulut geçişine uyum sağlıyor mu? Kanıtınız nedir?

Optimizasyon :

Bulutunuzdaki verilerinizin güvenliğini nasıl sağlayacaksınız?

Bulut maliyetlerinizi analiz ediyor musunuz? Maliyet optimizasyonu için adımlar nelerdir?

Bulut ortamınızı nasıl izleyecek, analiz edecek ve kaydedeceksiniz?

Uygulamaların yeni sürümlerinde nasıl güncel kalacaksınız?

Bulut ortamı için kullanılabilirliğinizi, esnekliğinizi ve verimliliğinizi nasıl sağlayacaksınız?

Buluta Geçiş Araçları ve Hizmetleri?

Verilerimizi buluta taşımak istediğimizde AWS, Azure ve Google gibi global servis sağlayıcıları bize tüm süreçleri kolaylaştırmak için bazı yararlı araçlar sağlar. Tüm işleri kendimiz yapmak istersek tüm uygulamaların taşınması sancılı olabilir. Gelin bazı hizmet ve araçları birlikte görelim:

AWS Migration Hub: AWS Migration Hub ile sunucu profilleri, performans kullanımı ve ağ bağlantıları dahil olmak üzere sunucu servislerini inceleyebilirsiniz. AWS EC2 ile geçişler planladığınızda, EC2 önerileri ve maliyet tahminleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca her geçişin durumunu da takip edebilirsiniz.

AWS Veritabanı Geçiş Hizmeti (AWS DMS ): Veritabanı geçişleri çoğu şirket için karmaşık ve zaman alıcı bir işlem olabilir. AWS DMS ile, şirket içi veritabanımız canlıda kalırken geçiş başlar. AWS DMS tüm karmaşıklığın önüne geçmeye çalışır. Ayrıca, veritabanımızı farklı bölgelerde veya kullanılabilirlik bölgelerinde maliyet verimliliği ile çoğaltabiliriz.

CloudEndure Migration: Azure Migrate, buluta geçişi planlamak ve başarılı bir şekilde geçirmek için araçlar ve izleme servisleri sağlar.

Azure Database Migration Service: Azure Veritabanı Geçiş Hizmeti, Azure’a veritabanı geçişimizi basitleştirmemize, yönetmemize ve otomatikleştirmemize yardımcı olan bir araçtır.

Azure DataBox: Şirket içinde çok sayıda büyük veri vardır. Veri boyutu, geçiş süresi ve ağ bağlantısı, geçiş sürecinde zorlayıcı olabilir. Bunları çözmek için Microsoft Azure Data Box bulut çözümü, terabaytlarca veriyi hızlı, ucuz ve güvenilir bir şekilde Azure’a ve Azure’dan dışarı göndermemizi sağlar.

Transfer Service: Google Transfer Hizmeti, şirket içi kaynaklardan Google Cloud Storage’a büyük ölçekli veri aktarımları gerçekleştirir.

Bu makalede buluta geçişin ne olduğunu özetlemeye çalıştım. Buluta geçişin temel faydalarını ve zorluklarını sıralamaya çalıştım. Ayrıca buluta geçiş adımlarında yardımcı olabilecek bazı sorular ve AWS, Azure ve Google tarafından sağlanan bazı faydalı bulut hizmetlerini paylaşmaya çalıştım.

Bulut geçişi hakkında soru ve destek talepleriniz varsa bana buradan ulaşabilirsiniz : Tıklayınız

 

 

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.