En yaygın yedekleme hataları

Son günlerde artan saldırılarla beraber, yedeklemenin önemi de herkes tarafından bir kez daha anlaşılmıştır sanıyorum.
Bütün sistem yöneticileri günlük olarak düzenli yedek alır veya öyle olması beklenir. Lakin, aşağıda sıralayacağım en yaygın yedekleme hataları nedeniyle ihtiyaç durumunda yedekten geri dönme konusunda ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz.


Sık alınmayan system state yedeği :
Domain controller için varsayılan system state yedeği raf ömrü 60 gündür. 60 günden eski system state yedekleriniz sağlıklı çalışmayacaktır.

Test edilmeyen yedeklemeler :
Aldığınız yedekleri doğrulamıyorsanız, ihtiyaç durumunda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Ortam dışına çıkarılmayan yedekler:
Eğer ağınıza herhangi bir virüs ya da farklı zararlı bulaşırsa (cryptolocker gibi) disklere ya da ortamınızda yedek aldığınız diğer cihazlarda bundan etkilenebilir. Hal böyle olunca, yedeğim var diye düşünürken aslında olmadığını anladığınızda vakit geç olabilir. Bunun için tape ünitelerine ya da ağınızdan bağımsız bir ortama en azından belli aralıklarda yedek alın.

Uygulama tabanlı alınmayan yedekler:
Bazı uygulamalar hem dosya hem de uygulama tabanlı yedek almaya uygundur. Eğer sadece dosya tabanlı yedek alıyorsanız gerekli durumlarda geri dönme işlemi daha uzun ve zor olacaktır.

Yedeklerin Güvenliği :
Birçok IT departmanı için güvenlik yüksek önceliklidir. Ama aynı özeni yedekleme cihazları veya ünitelerine karşı göstermeyiz maalesef, oysaki yedek aldığınız ortam en az yedeklerini aldığınız veriler kadar önemlidir. Eğer tape cihazına yedek alıp, kartuşları da güven herkesin ulaşabileceği bir yerde tutuyorsanız hem verileriniz, hem yedeklerinize güvenmeyiniz.

Sadece Disk to Disk Çözümüne Güvenmek : 
Eğer sadece disk to disk çözümü kullanıyorsanız ve sadece bu çözüme güveniyorsanız, bir gün yanılgı sizin de kapınızı çalabilir.
Evet bu iyi bir yöntem olsa da her zaman çalışmaz. Lütfen bu çözümün yanında, dosya ve uygulama tipi yedeklerinizi de alınız.

Aklıma geldikçe bu listeyi güncelleyeceğim. Zira yedekleme konusunda gereken hassasiyetin gösterilmediğine çok fazla şahitlik ediyorum.
Siz de bu konuda önerilerinizi bana yazabilirsiniz

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

tr_TRTurkish